Praktisch hoogsensitief

 Praktisch Hoogsensitief

Hoe help ik mijn kind als het overprikkeld is? Dé vraag van ouders van hoogsensitieve kinderen. Dit boek geeft praktische antwoorden op situaties, waar je als ouder tegenaan loopt met je hooggevoelige kind. Thema’s als: feestdagen, schoolreisjes, voor het eerst naar school, beelddenken en angst worden allemaal onder de loep genomen. Daarnaast staan er gedichten in en verhalen. Om zelf te lezen en voor te lezen aan je kind. Achterin staan creatieve ideeën om zelf uit te voeren en praktische kopieerbladen die je thuis kunt gebruiken.

Te bestellen bij boekscout.nl via onderstaande link voor € 14,95 + verzendkosten.

http://www.boekscout.nl/shop/_.aspx/Praktisch_Hoogsensitief_overprikkeld_hooggevoelig_kind?bookId=5970

 

Uit het boek

Kerstmis

Hoogsensitieve kinderen verbinden zich graag met de mensen om hen heen. Deze tijd leent zich heel goed daarvoor. Talloze dingen die je samen kunt doen: de kerstboom versieren, kerststukjes maken, samen het kerstdiner verzorgen, heerlijke koekjes bakken, verhalen lezen, samen versieringen maken, samen bidden, zingen, spelletjes doen, enz.
Jouw kind leert veel van deze dingen: samenwerken, overleggen, waarom de lampjes vóór de slingers in de boom gaan en nog veel meer. Je geeft je kind, door samen iets te ondernemen, tijd om je te observeren en daarvan te leren. Hoogsensitieve kinderen willen graag goed doen en een goed voorbeeld doet goed volgen. Je zult in het spel van je kind menigmaal jezelf herkennen. Uiteraard is samenzijn heel fijn en wanneer je er een ontspannen, feestelijke tijd van maakt, neemt je kind dat in zich op en zal de kersttijd voortaan als plezierig ervaren. Zorg in deze tijd voor afwisseling in activiteiten en rust. In deze periode wordt er ook op school veel georganiseerd (kerstdiner, knutselen) en vooral voor de ‘visueel ingestelde’ kinderen zijn dat heel veel extra prikkels. Er staan immers overal kerstbomen, er hangen lampjes en versieringen. Er zijn cadeautjes, kerstmannetjes, glitters en slingers. Je kunt daar thuis wat meer rust in brengen. Hieronder volgen wat voorbeelden.
-Kies voor één of twee kleuren om je huis mee te versieren.
-Zorg voor symmetrie. Hang niet lukraak je boom vol met allerlei kleuren en vormen maar zorg voor evenwicht hierin.
-Betrek je kind in het uitkiezen van de versieringen. Veel hoogsensitieve kinderen hebben een hele goede smaak en zijn creatief zodat ze zelf ook versieringen kunnen maken.
-Houd één ruimte leeg (zonder versieringen) bijvoorbeeld de slaapkamer van je kind, zodat het zich kan terugtrekken wanneer het even (visueel) rust nodig heeft.